Rába-15 fülkével

 Néhány éve tulajdonom egy Rába 15. Egy gondos, minden részletet felölelő generál után, hamar kiderült, hogy nagy szükség lenne egy fülkére, még akkor is, ha csak hobbi célra használom a gépet! Ez azt jelenti, hogy nem bérszántásra, vagy efféle mezőgazdasági célokra használom, hanem a családban felmerülő problémák megoldására is: Téli tüzelő hazaszállítása, kerti munkák, hótakarítás stb... Sokszor kellett esőben, szélben, hóban, napsütésben dolgoznom a traktorral. Innen-onnan hallottam, hogy létezett a géphez gyári fülke is, de igazából sem élőben, de még csak képen sem láttam ilyet. Sok kutató munkával végül is kiderült hogy két típus is létezett.

Az első két képen látható egy, a gép hátsó részéhez, közvetlenül a sárvédőkre ültetett típus, egy ajtóval.

Erről csak ezek a képek vannak, az interneten találtam, szerencsére addigra már elkelt, így további, csaknem két éves keresgélés után, rátaláltam a másik típusra. Ez a típus azért volt kedvezőbb, mint később kiderült, mert a fülke a gép középső részére van rögzítve, a taposó lemezre, így együtt mozog az üléssel, és a kormánnyal. A másik pozitívum, hogy mindkét oldalon található rajta ajtó. Igen rossz állapotban találtam rá. Az üvegek eltörve, belső kárpit, és egyéb kezelőszervek leamortizálva, és erősen korrodált is volt. De mivel évek óta ez az egy darab volt amit találtam, így megvettem.

A harmadik, a következő képen látható a fülke félig felújított állapotban.

 

Festés után, vágattam bele ragasztott üveget, újra kárpitoztam belülről, megjavítottam az ablaktörlőt, az ablakmosót, a belső világítást, és végül ráillesztettem a gépre.

A következő képeken már a saját gépem látszik, a felújított fülkével.


Hogy mikor és hol gyártották a fülkét azt sajnos nem tudom, mert semmilyen adattábla nem volt rajta! Nagyon kényelmes méretű, jól kilátni minden irányba. Az ajtókon is kényelmes a ki-be szállás, van hely bőven a kezeknek, és a fejnek! Összességében, nagyon örülök, mert igen praktikus, hasznos a fülke és egy régi vágyam teljesült ezzel!

 

Készítette: Morvai Zoltán

Közzétette: Morvai Gábor 

vissza a címoldalrakertitraktor.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!